- Ձվի թարմությունն ստուգելու հնարավոր միջոցները:
Խաշված ձվի կեղևը, եթե դժվար է մաքրվում, ուրեմն ձուն թարմ է։
- Ինչպես ճիշտ խաշել ձուն:
Ձուն պետք է լինի սենյակային ջերմաստիճանի և այն պետք է դնել խաշվելու սառը ջրով, որպեսզի խաշվելիս չճաքի։
- Որ երևույթն է ընկած ձվի ներկման հիմքում և ինչպես է այն արտահայտվում: Բացատրել:
- Ինֆուզիա։ Երբ մի նյութի մասնիկը ներթափանցում է կեղևի մեջ։
- Ինչու չի կարելի ձուն տեղադրել միկրոալիքային վառարանի մեջ:
Միկրոալիքների հետևանքով կեղևը անմիջապես կճաքի, քանզի ջերմությունը շատ տաք կլինի։
Որ ծայրից է ավելի հեշտ կոտրվում ձուն:
Լայն հատվածից, քանզի այդ հատվածում կեղևի տակ չնչին դատարկ հատված կա։
Ինչպես կարելի է ձվի օգնությամբ որոշել աղաջրի լուծույթի անհրաժեշտ խտության քանակության ստուգումը:
Որքան ձուն բարձրանա վերև, այնքան աղաջուրը խիտ է, քանի որ աղի ծանրությունը կարողանում է ձվի զանգվածը բարձրացնել վերև։
Կատարել փորձեր.
1.Ինչպես խաշած ձուն ամբողջությամբ տեղավորել ապակե շշի մեջ: Բացատրել այն և ամփոփել:
Շշի մեջ լցնում ենք տաք ջուր, երբ ջուրը դատարկում ես պետք է ձուն դնես շշի վրա։ Տաքությունը սառում է և առաջացնում է սեղման ուժ, որի միջոցով ձուն ներս է մտնում։
2.Գունզարդել ձուն և բացատրել տեղի ունեցած ֆիզիկական երևույթն ու կատարման գործընթացը: Դիֆուզիա:
3.Ձվի օգնությամբ որոշել աղաջրի լուծույթի անհրաժեշտ խտության քանակը: Բացատրել և կատարել համապատասխան եզրակացություն: