Գարնանային նախագիծ

  1. Ձվի թարմությունն ստուգելու հնարավոր միջոցները:

Խաշված ձվի կեղևը, եթե դժվար է մաքրվում, ուրեմն ձուն թարմ է։

  • Ինչպես ճիշտ  խաշել ձուն:

Ձուն պետք է լինի սենյակային ջերմաստիճանի և այն պետք է դնել խաշվելու սառը ջրով, որպեսզի խաշվելիս չճաքի։

  • Որ երևույթն է ընկած ձվի ներկման հիմքում և ինչպես է այն արտահայտվում: Բացատրել:
  • Ինֆուզիա։ Երբ մի նյութի մասնիկը ներթափանցում է կեղևի մեջ։
  • Ինչու չի կարելի ձուն տեղադրել միկրոալիքային վառարանի մեջ:

Միկրոալիքների հետևանքով կեղևը անմիջապես կճաքի, քանզի ջերմությունը շատ տաք կլինի։

Որ ծայրից է ավելի հեշտ կոտրվում ձուն:

Լայն հատվածից, քանզի այդ հատվածում կեղևի տակ չնչին դատարկ հատված կա։

Ինչպես կարելի է ձվի օգնությամբ որոշել աղաջրի լուծույթի անհրաժեշտ խտության քանակության ստուգումը:

Որքան ձուն բարձրանա վերև, այնքան աղաջուրը խիտ է, քանի որ աղի ծանրությունը կարողանում է ձվի զանգվածը բարձրացնել վերև։

Կատարել փորձեր. 

1.Ինչպես խաշած ձուն ամբողջությամբ տեղավորել ապակե շշի մեջ: Բացատրել այն և ամփոփել:

Շշի մեջ լցնում ենք տաք ջուր, երբ ջուրը դատարկում ես պետք է ձուն դնես շշի վրա։ Տաքությունը սառում է և առաջացնում է սեղման ուժ, որի միջոցով ձուն ներս է մտնում։

2.Գունզարդել ձուն և բացատրել տեղի ունեցած  ֆիզիկական երևույթն ու կատարման գործընթացը: Դիֆուզիա:

3.Ձվի օգնությամբ որոշել աղաջրի լուծույթի անհրաժեշտ խտության քանակը: Բացատրել և կատարել համապատասխան եզրակացություն:

Անի Քարամյան փորձեր

Leave a comment